Екологічні знаки на упаковках товарів (III частина). читайте на сайті Хмарка

Екологічні знаки на упаковках товарів (III частина).

Доброго часу доби Вам, шановний читачу.

Сьогодні ми продовжимо розмову про другу і третю підгрупи екологічних знаків, розміщених на упаковках товарів. Це завершення теми, розпочатої в статтях "Екологічні знаки на упаковках товарів (I частина)" і "Екологічні знаки на упаковках товарів (II частина)".

Спекотний літній день ... Ви з друзями, з сім'єю. А навкруги – природа, краса! Ось лісок, лужок, озеро або річка. Бігають і кричать від захоплення діти та дорослі. Одні від стрибалок і наздоганялок, інші від волейболу та футболу. Бризки і вереск на воді: змішалися дитячі, і жіночі голоси. Водне поло, стрибки у воду з рук друзів, що стоять на мулистому дні і намагаються підкинути тебе якнайвище ... Хтось стрибнув у воду «на щучку», а приводнився на живіт і виринув немов жаба з витріщеними очима і відповідними відчуттями, під дружний регіт оточуючих товаришів, і повторив цей трюк ще раз «на біс». Хтось поплив за віднесеним хвилею м'ячиком і «наздогнав» його вже на тому березі. Хтось, надівши маску і ласти, уявивши себе Жаком Кусто, ганявся за рибкою, але зіткнувся, чомусь, з чиїмись ногами, які там, над водою, голосно заволали від переляку, вилаялися і з бризками опустили все тіло на спину безпечному дайверу.

Радість, веселощі, азарт, відпочинок ... А який же відпочинок без застілля? Ну, звичайно ж! Всі набігалися, наскакалися, втомилися. З'явилася імпровізована скатертина на галявині, соки, напої (корисні та спиртні :)), овочі-фрукти, шашлики ... Одним словом - «поляна».

І, звичайно ж, звичайно ж - пластиковий посуд. Виделки, ложки, тарілки, стаканчики, і навіть ножі. Ну, природно, не тягти ж із собою столове срібло і фарфор. А що природно - те не соромно (что естественно – то не безобразно), говорить народна мудрість. Але не все золото, що блищить - апелює до неї інша мудрість. Ось Вам і конфлікт на голому місці.

А вся суть конфлікту в тому, що не у всякий пластик можна наливати або накладати що заманеться. Наприклад - гаряче або алкоголь. І вже, звичайно ж, не слід самому намагатися його утилізувати, використовуючи як паливо для багаття або як «добриво» для грунту.

Нижче наводиться таблиця, яка допоможе Вам, шановний читачу, розставити крапки над «і» та підвищити Ваші знання в області визначення значень екологічних знаків, які інформують про екологічно чисті методи виробництва і переробки продукції та тари, і розібратися в тому, який же пластиковий посуд краще купувати.

Але перед цим хочеться коротко нагадати про три підгрупах екологічних знаків, які свідчать:

  1. Про екологічно чисті методи виробництва та переробки продукції та тари;
  2. Про те, що продукція екологічно чиста та безпечна для природи, здоров’я і життя споживачів, їх майна;
  3. Про небезпеку для оточуючого середовища.

 

 2. Знаки, що інформують про екологічно чисті методи виробництва і переробки продукції і тари.

знак

назва

коментар

 

«Der Grune Punkt», або «Зелена точка»

Товар і його упаковка призначені для збору або вторинної переробки, а компанія-виробник або компанія-продавець мають право власності на цю упаковку, тобто упаковка або сам товар повертаються назад виробнику або продавцю. Використовується в Німеччині, Франції, Бельгії, Ірландії, Люксембурзі, Австрії, Іспанії та Португалії та ряді інших країн. Ставиться на продукцію компаній, які надають фінансову допомогу німецької програмі переробки відходів «Eco Emballage» («Екологічна Упаковка»). Тобто за межами Німеччини він не актуальний.

 

«Стрічка (петля) Мебіуса». «Recycling»

Знак вторинної переробки Вказує, що даний продукт (або упаковка) виготовлений з переробленого матеріалу (Recycled) та / або придатний для подальшої переробки (Recyclable). Виробникам рекомендується поруч зі знаком уточнювати відсоток "вторинності", наприклад: "Виготовлено на 95% з переробленого картону". Означає, що виріб або його упаковка виготовлені з переробленого матеріалу або придатні для переробки.

 

 

«Замкнутий цикл»

Знак, що означає замкнутий цикл: створення - застосування - утилізація. Ставиться на упаковку або товар з полімерних матеріалів та інформує про те, що упаковка або товар придатні для вторинної переробки.  
  При цьому в сам знак або поруч з ним ставлять або цифри 1-7, або букви - код речовини, з якого зроблені товар або його упаковка. А на пластиковий посуд, крім того, ставлять знак "склянка-виделка", що інформує про придатність пластикового виробу для контакту з харчовими продуктами.
 

PET (ПЕТ) - поліетилентерфталат.

Використовується для виготовлення упаковок (пляшок, банок, коробок і т.д.), для розливу прохолодних напоїв, соків і води, а також упаковки для різного роду порошків, сипучих харчових продуктів і т.д.

 

PE-HD (ПВЩ) - поліетилен високої щільності.

 Використовується для виготовлення фасувальних пакетів, пакетів для молока і води, пляшок для відбілювачів, шампунів, миючих і чистячих засобів, каністр для моторної і машинної олій і т.д.

 

PVС (ПВХ)– полівінілхлорид.

Використовується у виробництві вікон, упаковки сипучих харчових продуктів і різного роду харчових жирів. Цей вид пластику практично не піддається переробці. Існують дані про його здатність проникати в продукти харчування, а потім і в організм людини.

 

PE-LD (ПНЩ) – поліетилен низької щільності.

Використовується у виробництві поліетиленових пакетів, пластикових упаковок що гнуться і для виробництва деяких пластикових пляшок і труб.

 

PP (ПП) – поліпропілен.

З нього роблять кришки для пляшок, пляшки для сиропу і кетчупу, одноразові стаканчики. З поліпропіленових склянок можна пити гарячий чай або каву, в тарілках з нього можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі. Однак при вживанні з нього спиртного, є небезпека того, що в організм потраплять фенол і формальдегід (канцерогенна речовина).

 

PS (ПС) – полістирол.

Використовується у виробництві піддонів для м'яса і птиці, контейнерів для яєць.

 

OTHER (ІНШЕ) - суміш різних пластиків або полімерів, не зазначених вище.

Упаковка, маркована цією цифрою, не може бути перероблена і закінчує свій життєвий цикл на полігоні відходів.

 

  

 

Інші знаки для різних видів пакувальних матеріалів, виробів з паперу або картону, які можуть бути вироблені з вторсировини або піддані вторинній переробці (у певних випадках - в рамках спеціальних програм).

 

 

«Вільно від хлору»

Продукція, при виробництві, переробці чи обробці якої не застосовувалися в якості вихідної сировини хлор, хлорвмісні окислювачі і хлорорганічні сполуки.

 

«Бокал-виделка»

Наноситься на пластиковий посуд та інформує про придатність пластикового виробу для контакту з харчовими продуктами.

 

«Не смітити!»

Упаковку від цього товару рекомендується викидати в звичайну урну.

 

«Особлива утилізація»

 

Заборонено викидати у звичайний контейнер. Завдає шкоди довкіллю. Утилізувати в спеціальних місцях. Ставиться на джерелах живлення (батарейках і акумуляторах), що містять небезпечні речовини: ртуть, кадмій і свинець. Товарах з ПВХ (полівінілхлориду), при спалюванні яких виділяються токсичні речовини.


 3. Знаки, що попереджають про небезпеку для навколишнього середовища.

 

Знак

Назва

Коментар

 

«Небезпечно для моря»

Застосовується при морських перевезеннях речовин, небезпечних для флори і фауни.

 

«Небезпечно для навколишнього середовища»

Речовини, небезпечні для навколишнього середовища або частини навколишнього середовища, наприклад - водних організмів.

 

І, під кінець, як вже у нас заведено, розглянемо кілька знаків на реальних товарах. Для цього виберемо «Засіб для унітазу Denk Mit 1л», «Дезодорант чоловічий гелевий Old Spice Кіліманджаро 70мл» і «Засіб від плісняви Savo 500мл».

     
     

На зворотній стороні цих продуктів Ви, шановний читачу, побачите тепер вже відомі Вам з цієї статті екологічні значки.

Так, на «Засобі для унітазу Denk Mit 1л» намальований перекреслений контейнер, який звіщає про особливість утилізації продукції та забороняє викидати її в звичайний сміттєвий бак, так як вона завдає шкоди навколишньому середовищу.

На «Дезодоранті чоловічому гелевому Old Spice Кіліманджаро 70мл» намальовані відразу кілька значків з теми що нас цікавить:
1. Знак «Не смітити!», який рекомендує викидати використаний товар в урну;
2. Трикутник «Замкнутого циклу» з цифрою 5 всередині і двома буквами РР під ним, що інформує про те, що упаковка зроблена з поліпропілену;
3. Чимось схожий на інь-янь знак «Der Grune Punkt» (Зелена точка), який означає, що товар і його упаковка призначені для збору або вторинної переробки.

А на «Засобі від плісняви Savo 500мл» поруч з маленьким знаком «Не смітити!» розміщений великий знак, де в помаранчевому квадратику зображена дуже мертва риба під дуже мертвим деревом. І означає весь цей «пейзаж», що продукт небезпечний для навколишнього середовища і є токсичним для водних організмів.
Який жах! Невже не купувати? Парадокс, але за такий похмурим значком ховається дуже корисний і ефективний в господарстві засіб. Просто потрібно вміти з ним правильно поводитись.

Читаючи інші статті на сайті «Хмарка», Ви також зможете ознайомитися з цікавою і корисною для Вас інформацією.

На цьому все. Сподіваюся, шановний читачу, тепер Ви знаєте, який пластиковий посуд краще купувати і чим його краще наповнювати, а також, що не слід викидати в воду.

«Роби добро і кидай його в воду. Воно не пропаде - добром до тебе повернеться.» – говорив герой мультфільму « Ух ти, риба яка розмовляє!» («Ух ты, говорящая рыба!»).

Отож, кидайте в воду добро, а пластикові вироби краще здавайте на переробку.

Вдалих Вам покупок екологічно чистих товарів.

Джерело: за матеріалами друкованих та електронних видань.

Коментарі (0): Екологічні знаки на упаковках товарів (III частина).

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Екологічні знаки на упаковках товарів (II частина).

    У цій статті ми продовжуємо розгляд першої групи знаків. Мова піде про наступні підвиди екологічного маркування: маркування, що інформує про вплив на озоновий шар, маркування подуктів харчування, маркування косметики, маркування ...

  • Екологічні знаки на упаковках товарів (I частина).

    Сьогодні ми поговоримо про частину інформаційних знаків, розміщених на упаковках товарів – екологічні знаки. Напевне кожен пам’ятає з дитинства казку «Про сестрицю Оленку та братика Іванка». Якщо комусь не розповідали ...

  • Експлуатаційні знаки

    Сьогодні поговоримо про експлуатаційні знаки, які є підгрупою інформаційних знаків. Експлутаційні знаки - це маркування, що вказує на способи поводження з товаром і з упаковкою, на способи догляду за товаром, ...