Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах читайте на сайті Хмарка

Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

undefined


Мило на полицях магазинів вражає великою кількістю квітів, форм і ароматів. Але тим, хто хоче чогось більш натурального або оригінального, варто спробувати зварити його самостійно. Є кілька способів зробити мило своїми руками.

Що потрібно для домашнього миловаріння

Інструменти

Для мила ручної роботи знадобляться наступні предмети:

  • термостійка каструлька для змішування компонентів;
  • кухонні ваги або мірний стакан;
  • дерев'яна ложка або лопатка;
  • терка (якщо використовується не мильна основа, а магазинне кускове мило);
  • спеціальні силіконові або пластикові формочки.

Матеріали

Миловаріння - процес творчий, тому вибір матеріалів величезний. У домашнє мило можна додати засушені фрукти, пелюстки, блискітки, люфу, косметичну глину, в загальному, все, що підкаже фантазія. До основних компонентів саморобного мила відносяться:

  • база: це може бути звичайне дитяче мило, мильна основа або кислота і луг. Детальніше про це розповімо нижче;
  • ефірні масла і косметичні віддушки: їх вибір величезний, а змішування різних ароматизаторів дозволить створити унікальний аромат. Ефірні масла до того ж мають певний лікувальний ефект;
  • рослинні масла: розрізняють тверді і рідкі. Зміст масел в милі не повинно перевищувати 3-5%.
  • скрабуючі часточки: діляться на синтетичні та натуральні, наприклад, мелену каву або подрібнені виноградні кісточки;
  • барвники: абсолютно безпечні для шкіри. Барвники бувають мігруючими (частинки пігменту поступово проникають в незабарвлену частину, створюючи красивий градієнт) і немігруючими;

Мило на основі дитячого мила

Для початківців миловарів підійде найпростіший рецепт - з дитячого мила без барвників і ароматизаторів.

Отже, як зварити мило своїми руками? Куплений в магазині брусок потрібно натерти на тертці, отриману стружку перекласти в скляну жароміцну ємність і поставити на водяну баню. Якщо хочеться додати рослинні масла у твердому вигляді, то необхідно розтопити спочатку їх, а потім вже всипати мило. Туди ж вливаються трав'яні відвари, молоко або вода в пропорції 100 г рідини на 100 г мила. Після того як маса стане тягучою і однорідною, її потрібно зняти з водяної бані і додати барвники, ефірні масла та інше. Заключний етап - розлити майбутнє мило за формами і дати застигнути.

Рецепт мила на мильній основі

Спеціальна мильна основа дозволить створити мило будь-який, навіть самої складної форми. Вона являє собою практично 100% натуральний, безбарвний, збалансований по pH складу без запаху. Мильна основа буває твердою, кремоподібною і рідкою.

  • Тверда: може бути прозорою (очищеної), білої (з діоксидом титану) і органічної (трохи жовтувата). З прозорою мильної основи можна добитись насиченого і яскравого кольору, в ній міститься велика кількість гліцерину. Біла основа для саморобного мила буває різних відтінків: від молочно-білого до бежевого. Органічна мильна основа містить мінімум ПАР, в ній немає відбілюючих і прибирають запах компонентів, тому вона жовтувата і пахне специфічно.
  • Кремоподібна: з неї роблять мило-суфле, пілінги, скраби. Як зрозуміло з назви, по консистенції вона схожа на крем. Її основна перевага - краще, в порівнянні з твердою основою, взаємодія з маслами.
  • Рідка: підходить для шампуню, піни для ванни, гелів для душу, мила для інтимної гігієни. Вона проста у використанні і абсолютно безпечна, має нейтральний рН. Крім того, рідка мильна основа добре піниться і легко забарвлюється. У неї можна додати відвари трав, ефірні мастила і т.д.

Рецепт мила своїми руками з мильної основи

Зробити мило в домашніх умовах з твердої основи складніше, ніж з рідкої і кремоподібної, тому розберемо саме цей варіант.

  1. Нарізану шматочками тверду мильну основу розтопити на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Вона ні в якому разі не повинна перегріватися! Максимальна температура нагріву - 60-65 ºC.
  2. Поки маса плавиться, розбавити її молоком або вершками до консистенції сметани (близько 20 мл на 100 г мильної основи).
  3. У розплавлену і зняту з водяної бані суміш додати інші компоненти: ароматизатор, барвники, гліцерин і т.д.
  4. Готову мильну масу потрібно перекласти в формочки. Бажано розпилити по поверхні спирт, щоб прибрати бульбашки.

Як зробити мило з лугу і жирних кислот

Щоб самостійно зробити мило «з нуля», знадобляться жирні кислоти (рослинні олії, тваринні жири, воски) і луг (гідроксид калію для рідкого мила, гідроксид натрію для твердого або їх суміш для кремоподібного стану).

Процес миловаріння вимагає особливої акуратності і дотримання техніки безпеки. Біля місця роботи не повинно бути нічого зайвого, все поверхні краще накрити плівкою. Обов'язково потрібно надіти маску, яка закриває ніс і рот, захисні окуляри, гумові рукавички. Поблизу повинен бути оцет, щоб відразу ж нейтралізувати луг, якщо він випадково потрапить на шкіру.

Процес варіння мила «з нуля» складається з кількох етапів:

  1. Ретельно розрахувати необхідні компоненти;
  2. Зважити масла й віск. Рідкі і тверді інгредієнти поміщаються в різні ємності;
  3. Відміряти потрібну кількість дистильованої води або льоду, наповнювачів та інших складових. Кожен компонент відкладається в окремий посуд;
  4. Розплавити віск і тверді рослинні масла на водяній бані;
  5. Акуратно зважити луг. Попередньо обов'язково надіти засоби захисту;
  6. Високу жароміцних ємність поставити в раковину з холодною водою, помістити в неї лід або воду і потроху всипати луг, розмішати дерев'яною паличкою або ложкою;
  7. Лужний розчин через марлю або ситечко влити в суміш масел. Дуже важливо, щоб кристали лугу не були в готовому милі, так як вони можуть викликати опік;
  8. Є два способи виготовлення мила: холодний і гарячий. У першому випадку потрібно в мильну масу додати всі компоненти, ретельно розмішати, розлити по формах і залишити визрівати на 1-2 місяці. Гарячий спосіб набагато швидше: мильна маса з усіма необхідними інгредієнтами вариться на водяній бані близько 4 годин. В принципі, мило можна використовуватися разу після застигання, але краще дати йому відстоятися 1-2 тижні.

Про те, як своїми руками зробити мило, можна розповідати довго, адже це справжня наука. Тим, хто не готовий нею займатися, але хоче побалувати себе натуральним засобом, допоможе інтернет-магазин «Хмарка», в асортименті якого є не тільки високоякісне німецьке мило, але і мило ручної роботи.

Джерело: за матеріалами друкованих та інтернет-видань

Коментарі (1): Секрети миловаріння: як зробити мило в домашніх умовах

Ольга 12 листопада 2023, 19:13

Всё доступно и понятно.. спасибо

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • ОБЕРЕЖНО - ПРАЛЬНИЙ ПОРОШОК!!!

    У нинішні часи всюдисущої реклами ми дуже часто піддаємося блискавичним бажанням здійснити покупку і часто не аналізуємо, ЩО ми купуємо, піддаючись в більшості випадків емоційним імпульсам. Що потрібно знати в ...

  • Попереджувальні знаки

    Розмова у нас з Вами, дорогий читачу, піде про ще один підвиді інформаційних знаків, а саме - попереджувальні знаки. Хто з нас у дитинстві (мова йде переважно про хлопчаків) не ...

  • Делікатне мереживо – відповідний догляд!

    Заглядаючи в історію появи мережива, нам доведеться повернутись аж до часів Стародавнього Єгипту. І хто б сказав? Та ніхто б не сказав, а тим паче вже не повірив би точно. ...