Пліснява у домі. Що робити? Як боротись? читайте на сайті Хмарка

Пліснява у домі. Що робити? Як боротись?

Напевно, мало не в кожній оселі українці зустрічаються з проблемою виникнення різних грибків або ж цвілі як результат надмірної вологості, перепаду температур і недостатньої вентиляції в помешканні. Спробуємо спочатку розібратися - звідки «ростуть ноги» у цвілі в наших будинках і квартирах.

Однією із причин є популяризація і мода на сучасні пластикові вікна. Хоча не всі при установці таких вікон враховують, що в сучасному варіанті мікровентиляція повинна бути обов'язково закладена в склопакет. Як правило, встановлюють більш прості і дешеві варіанти склопакетів, де ніякої мікровентиляції немає. А в результаті цього виникає конденсат на вікнах через поганий теплообмін, за рахунок різниці температурного режиму поза домом і всередині житла. Спори цвілі витають в повітрі самі по собі. А тут для них таке сприятливе середовище виникло, що вони «цвітуть і пахнуть» в прямому сенсі на наших вікнах, гумовій прокладці, кутках відкосів на вікнах. На жаль, просто протерши ганчіркою, тут від проблеми не позбудешся. В основному боротися з проблемою неможливо, так як облаштовувати нову вентиляційну систему або ж просто замінити вікна і зробити по-новому ремонт є можливість не у всіх. В даному випадку можна тільки боротися з наслідками вже по факту виникнення цвілі.

Є ще варіант використовувати таблетки від надмірної вологи і вогкості, вони вбирають зайвий конденсат в приміщенні, абсорбуючи його. Термін дії такої таблетки - в середньому близько двох місяців. Їх продається величезна кількість варіантів, причому від різних виробників і на різний гаманець. Але практика тих, хто використовував ці абсорбуючі вологу таблетки у себе вдома, показує, що це гроші, викинуті на вітер.

Іншою причиною виникнення цвілі в будинку служить перехід більшості будинків на автономне опалення. В результаті опалюються тільки житлові приміщення з метою економії, а зайва вологість підвалів і підсобних приміщень накопичується в будинках і їх стінах, під'їздах і т.п. І в результаті знову ж грибок і пліснява. На замітку: нормальне співвідношення вологості в повітрі має становити не менше 60%, при наявності хворих на ГРЗ - не менше 70%. Цвіль «любить» десь приблизно 85% - 90% вологи. Тому оптимальною буде вологість повітря в будинку близько 60 - 75%.

Ігнорувати грибок і плісняву, звичайно ж, не можна. Оскільки у всіх нас є маленькі діти, які в XXI столітті мало не з пелюшок страждають різними проявами алергічних реакцій. І далеко не останню роль в цій проблемі відіграє звичайна цвіль. І ось чому:

Цвіль - це колонія одноклітинного грибка, яка розвинулася зі спори, що в «законсервованому» вигляді у величезних кількостях присутні в повітрі. Спори прокидаються для постійного розмноження, як тільки виникли сприятливі для цього умови: підвищена вологість і тепло.

На дитячий організм спори грибків Aspergillus и Penicillium впливають таким способом, що викликають цілорічний алергійний риніт, призводять навіть до нападів бронхіальної астми і задушення, або ж можуть викликати таке захворювання, як алергічний альвеоліт. Тому особливо шкідлива цвіль саме нашим діткам, а також літнім людям із ослабленим імунітетом. Ігнорувати її появу в будинку - значить не дбати про своє здоров'я, і ​​про здоров'я своїх рідних і близьких.

Всього є три види грибків, що псують нам життя:

- грибок цвілі - зростає на бетоні, фарбі або каменях. Спостерігати його можна в вигляді плям чорного, бурого або ж зеленого кольору.

- синюшні грибки - вражають клітковину дерева. Крім того що це псує естетичний вигляд житла, адже воно набуває синюшного забарвлення, такі грибки сприяють проникненню і затримці вологи в матеріалі, тому дуже часто «цвітуть» разом зі звичайною чорною пліснявою.

- гнилеві грибки - є бактеріальні, бурі і білі. Ростуть виключно на дерев'яному матеріалі. Вони в буквальному сенсі роз'їдають матеріал. Раніше будинки, уражені гнилевими грибами, спалювали. Так як боротися з ними практично неможливо.

Крім перерахованих вище грибкових шкідників, також потрібно звертати увагу на появу в будинку сіруватого нальоту на стелі і стінах. Це білий, зрідка кольоровий, соляний або лужений наліт - він часто з'являється на стінах, в основі яких лежать сульфати, карбонати і силікати. Виникає в результаті переміщення води разом з солями усередині матеріалу. У будинках його можна спостерігати дуже часто саме в погано опалюваних приміщеннях, на сучасній штукатурці. Або ж на фасадах будинків і цегляних заборах.

Як боротися? Практика показує, що народні засоби лише сповільнюють ріст і розвиток цвілі. Але повністю з дому її не прибирають. Виявлені плями в якості першої допомоги потрібно обробити столовим оцтом або ж перекисом водню. Але головний товариш по боротьбі з усіма видами цвілі - сучасний антисептик. Він має спеціальний хімічний склад, який несе протимікробну і протигрибкову дію. І, як правило, містить хлор. При його використанні обов'язково використовуйте захисні засоби для рук і обличчя, добре провітрюйте приміщення. А також звертайте увагу на фірму-виробника і рекомендації, відгуки самих покупців. В інтернет-магазині «Хмарка» надано тільки один засіб боротьби з цвіллю, яке зарекомендувало себе на ринку як найбільш ефективне і довгострокове - це Szavo Ультра: він використовується для знезараження цвілі на дереві, стінах; штукатурці; фарбі, як всередині, так і зовні. Видаляє цвіль на ванній, в швах, навколо ванни і віконних рам. Szavo Remover підходить для місць з підвищеною вологістю і схильністю до наростання цвілі. Наприклад, в ванних кімнатах; пральні; Spa; саунах; басейнах, для комунальної гігієни та харчових складів. Спосіб використання засобу простий: нанесіть рівномірно аерозоль від плісняви на відстані 10-15 см по всій поверхні. Цвіль перед розпиленням бажано видалити для запобігання розсіювання небезпечних спор. Уникайте надмірного зволоження. Залиште на 15-20 хвилин. Після цього промийте або висушіть поверхню. Якщо з першого разу цвіль не зникне, необхідно повторити процедуру. Перед тим, як наносити засіб на всю поверхню, випробуйте на невеликій ділянці. Використовувати тільки в добре провітрюваних приміщеннях. Якщо є подразнення, негайно припиніть використання, вийдіть з кімнати і дайте висохнути продукту.

Паралельно з антисептиком стежте за балансом температурного режиму і вологи. Маючи можливість поліпшити вентиляцію в будинку - зробіть це. Не залишайте двері у ванну кімнату постійно закритою - створіть умови для кращого провітрювання кімнат. Адже в першу чергу Ви піклуєтеся не про будинок, а про своє здоров'я і здоров'я своїх рідних і близьких.

Джерело: за матеріалами друкованих та інтернет-видань

Коментарі (1): Пліснява у домі. Що робити? Як боротись?

Маша 18 серпня 2020, 13:21

Нажаль довелося стикнутися з даною проблемою. Дана статя допомогла розібратися. вдалося позбавитися від плісняви з данмим засобом https://youareniceeveryday.site/product/zasib-vid-plisnyavy-z-hlorom-500-ml/, дякую, що підсказали, що робити.

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Сонцезахисні засоби (креми, спреї, емульсії) для дітей

    Сонечку радіють і дорослі й діти. Тепле і ласкаве, воно дарує гарний настрій, можливість більше гуляти, купатися і загоряти. Але зловживати сонячними променями не варто. Передозування ультрафіолету загрожує опіками шкіри, ...

  • Змучилися очищувати доріжки від льоду? Хіміки знайшли рішення.

    Зима разом з холодами і снігом приносить ще й додаткові труднощі автомобілістам та власникам приватних будинків, які змушені регулярно прибирати свої сходинки та доріжки від снігу. А очистити їх від ...

  • Догляд за трикотажем і в'язаними виробами

    Трикотаж завжди був у моді, але останнім часом все більшої популярності набувають речі хендмейд, зроблені своїми руками. Рукодільниці взялися за інструменти, дістали записи з бабусиними секретами, додали креативу, і вийшло ...