Як вивести різноманітні плями на одязі? читайте на сайті Хмарка

Як вивести різноманітні плями на одязі?

Перебуваючи у декретній відпустці, в міру підростання обох моїх найкоханіших діточок, я стала зустрічатись із побутовими проблемами щодо видалення різноманітних плям від дитячих пустощів. Тож щоразу із новим завданням доводилось обдзвонювати знайомих або «погуглити» у світовій мережі інтернет. Тепер я мама з досвідом, і хочу ним із Вами, мої любі читачі, поділитись.

Насамперед, плями бувають різних видів та походження. Розповім по черзі, як боротися із кожною з них.

  1. Плями від зеленої трави.

Дуже часто нам, мамам, трапляються. Вивести їх можна у кілька способів. Можна традиційним способом: розвести 10 г солі на 50 мл кип’яченої води та замочити на 10 хвилин пляму у розчині. Потерти. Можна спробувати вивести пляму горілкою. Більш застарілі або ж незрозумілого походження плями потрібно обробити попередньо розведеним у воді нашатирним спиртом з сіллю. Якщо пляма не відійшла повністю, тоді можна скористатись більш потужними хімічними засобами обробки.

  1. Жирні плями від кетчупів, соусів, майонезу, супчиків та борщів, вершкового масла та від машинного масла, є складніші та завжди вимагають подвійної обробки та більших зусиль. Виводяться вони тільки органічними розчинниками, такими як очищений бензин, ацетон, скипидар тощо.

Свіжу жирову пляму можна обробити простою сіллю, змінюючи сіль доки пляма не зникне. Нерідко свіжі плями від борщів досить добре відпирає звичайне господарське мило. Намильте ним пляму, посипте цукром та залишіть на 20 хвилин. Потім ретельно прополосніть під струменем теплої води. Застарілі жирні плями треба обов’язково обробити розчинником, наприклад очищеним бензином (продається на ринках та у господарських магазинах). З обох боків пляму потрібно протерти ватним тампоном, змоченим у розчин очищеного бензину. Потім прати як звичайно. Плями від машинного масла можна обробити звичайним засобом для миття посуду, який є практично в кожному домі. Ретельно втріть його у пляму, залишіть на пів години. Потім виперіть.

  1. Плями від чорнила.

Свіжу чорнильну пляму можна обробити сумішшю нашатирного сирту з харчовою сіллю або содою (1-2 чайні ложки на стакан води). Якщо не допоможе – обробити спеціалізованою хімією або віддати у хімчистку.

  1. Плями крові.

Відпирати тільки у холодній воді! Прати можна мильним розчином, попередньо замочивши тканину з плямою у прохолодній воді на кілька годин. Можна спробувати відмити розчином таблетки аспірину у холодній воді.

  1. Плями від ягід, фруктів, соків чи вина.

Можна від них позбавитись, якщо протерти їх оцтом чи лимонним соком, розбавленим у горілці (пропорція 1:2). Запирати свіжі плями можна тільки у гарячій воді, якщо це, звісно, не приведе до знебарвлення кольорової речі. Тому уважно вивчіть інструкцію з ярличків виробів.

  1. Плями від шоколаду, какао, кави чи чаю.

Достатньо протерти пляму розчином нашатирного спирту і згодом промити у добре просоленій воді. Пляму від кави на світлому одязі можна вивести, протерши брудне місце тканиною, змоченою у горілці. А застарілі плями від шоколаду, кави, какао чи чаю можна повиводити, просочивши їх перекисом водню та залишити у такому стані на 15-20 хвилин. Потім речі слід прополоскати у холодній воді. Свіжу пляму від чаю на білій скатертині полийте лимонним соком і вона легко видалиться.

  1. Плями від іржі.

Старі плями можна видалити розчином оцту з водою (пропорція: 1 чайна ложка на 100 мл води). Є ще один спосіб: на брудне місце покласти шматок лимону та притиснути його гарячою праскою. Потім прополоскати. Ось так легко ви позбудетесь іржавого бруду на речах.

Сподіваюсь, що зібрані мною поради будуть Вам корисні у домашніх справах та допоможуть з легкістю боротись із наслідками дитячих пустощів. Особисто мені з практики не всі способи допомагали позбутись плям на всі 100 %. Тоді я застосовувала більш потужну хімію і вже результат був безвідмовний. Власне, найкраще з практики підійшов мені засіб для видалення плям у вигляді порошку німецького виробництва DenkMit OXI Power. Тому можу сміливо радити цей засіб для ефективної боротьби із різноманітними плямами та плямками. Успіхів Вам, мої дорогі, у домашніх справах!

Джерело: за матеріалами друкованих та інтернет-видань

Коментарі (0): Як вивести різноманітні плями на одязі?

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті