Щоб повернути шторам білий колір читайте на сайті Хмарка

Щоб повернути шторам білий колір

Прибирання закінчене, оселя сяє чистотою і, здавалося б, все ідеально, але ні - на вікнах висять жовті, а може і сірі, гардини. Давайте дізнаємося, як відбілити тюль і не зіпсувати делікатну тканину?

Відбілювання магазинними засобами

Засоби для відбілювання тюлі діляться на три групи:

  • містять хлор: вони недорогі і ефективні. Але хлор - агресивна речовина, вона потоншує волокна тканини. Прати з хлором гардини можна не більше одного разу за весь термін служби. Кілька прань не тільки приведуть до зносу матеріалу, але і закріплять плями і жовтизну.
  • Кисневовмісні: кисневі відбілювачі, наприклад, від Waschkönig, не ушкоджують волокна і ефективно видаляють забруднення. Але вони працюють тільки в гарячій воді, яка підходить не всім тканинам для гардин.
  • Оптичні: сучасні засоби, які містять люмінесцентний барвник. Його частинки закріплюються в тканині і створюють ілюзію білого кольору.

Засоби для прання тюлевих штор бувають у вигляді порошку і гелю. Останні краще тим, що легко виполіскуються з тканин, не залишають патьоків та слідів прального засобу, легко справляються з забрудненнями навіть в теплій воді. Крім того, гелі, такі як Denkmit "Feinwaschlotion", не руйнують волокна ніжних тканин.

Відбілювання народними засобами

Варіантів того, як випрати тюль народними засобами, дуже багато. Поговоримо про найпопулярніші.

Сіль

Мабуть, це один з найдоступніших і безпечних способів того, як відбілити стару тюль.

3-5 ст.л. найпростішої кухонної солі змішайте з 100 г будь-якого прального порошку і розчиніть у теплій воді, приблизно 5 л. Потім замочіть в розчині гардину не менше ніж на 5 годин. Після цього її потрібно прополоскати вручну або, якщо забруднення сильні, випрати в машинці. Для профілактики пожовтіння і посіріння після кожного прання тюлеву фіранку можна замочувати на 15 хв в слабкому сольовому розчині (5 ст.л на 5 л води).

Синька

Рецепт того, як відбілити тюль від жовтизни синькою простий. 0,5 ч.л порошки розчиніть в 10 л води, замочіть в отриманому розчині попередньо випрану гардину на 3 хвилини, потім прополощіть її. Дуже важливо, щоб у воді не було крупинок синьки, інакше на білій тканині залишаться плями. Рідку синьку можна використовувати в пральній машині. Потрібно налити у відсік для кондиціонера 1-1,5 ковпачка.

Нашатир і перекис водню

Це дешевий і швидкий спосіб відбілювання гардини, але він підходить тільки для бавовняних тканин. У таз з гарячою водою (60-80 ° С) додайте 1 ст.л. нашатирного спирту і 2-3 ст.л. перекису водню. Потім добре все розмішайте і замочіть чисті гардини на 20-30 хвилин. Після цього залишиться їх тільки прополоснуть і розвісити.

Господарське мило

Цей варіант того, як прати тюль, добре знайомий нашим мамам і бабусям. Він допоможе повернути білизну гардинам з бавовни. 1 шматок коричневого господарського мила натріть на тертці і розчиніть в 6-8 л води. Якщо забруднення несильні, то тканина досить замочити на кілька годин. Справитися з в'їдливим брудом допоможе виварювання. Для цього тюль потрібно покласти в мильний розчин, поставити на вогонь і кип'ятити приблизно годину, періодично помішуючи.

Крохмаль

Крохмаль не тільки зробить тюлеві фіранки білішими, але і жорсткішими, вони будуть краще тримати форму. У 10 л теплої води ретельно розчиніть 250 г картопляного крохмалю. У цьому розчині замочіть гардини на 5-6 годин. Потім їх слід розвісити, без полоскання. В результаті на тканині залишиться тоненька крохмальна плівочка, що захищатиме тканину від бруду.

Зеленка

Звучить дивно, але зеленка допоможе відіпрати гардини. Головне, використовувати її в міру, інакше разом білизни вийде відтінок зеленого.

У 200 мл води додайте 5-10 крапель зеленки, ретельно розмішайте і залиште відстоюватися. Якщо на дні посуду з'явиться осад, то необхідно перемішати ще раз або процідити розчин. У рідини ні в якому разі не повинно бути крупинок або осаду, інакше на тканині залишаться зелені плями.

Розчин зеленки потрібно вилити в 10 л теплої води і замочити в ній тюль, періодично перевертаючи. Через 3-5 хвилин його можна розвісити.

Корисні поради

  • Прати тюль з органзи, капрону і шифону краще содою, сіллю, зеленкою, крохмалем, кисневими засобами. Цей матеріал боїться гарячої води і агресивних відбілювачів. Його не можна віджимати і гладити.
  • Штори з бавовни більш стійкі. Вони витримають відбілювання будь-якими засобами.
  • Якщо тюль сильно посірів або пожовтів, то необхідний комплексний підхід: спочатку виварити, потім замочити в розчині нашатирю і спирту, а потім відбілити сіллю.
  • У пральній машинці гардини потрібно прати окремо від інших речей. Температура води має бути не вище 40 ° С, віджимання - 400 оборотів.
  • Перед пранням штори слід витрусити.
  • При ручному пранні тканину не можна терти і викручувати.

 

Прання білого тюлю - справа клопітка, але сучасна побутова хімія дозволяє домогтися результату з мінімумом турбот.

 

Джерело: за матеріалами друкованих та інтернет-видань

Коментарі (0): Щоб повернути шторам білий колір

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Як доглядати за одягом для новонароджених

    Догляд за дитячим одягом для новонароджених істотно відрізняється від вимог до догляду за одягом для дорослих. Для дорослих головне значення має зовнішній вигляд одягу, для малюків - в першу чергу ...

  • Безпечна і красива засмага з ТМ «Cien»

    Хочете безпечну та красиву засмагу? Спробуйте засоби німецького виробництва «Cien» (Сієн). Вони виробляються у Німеччині на заводах фірми GmbH & Co.KG, яка здійснює свою діяльність в багатьох європейських країнах з ...

  • Фарба для волосся: союзник краси чи ворог здоров'я? (І частина)

    Багато жінок при виборі фарби для волосся довіряють рекламі, порадам подружок, красивій упаковці або фотографії на ній. О так! Ще, звичайно ж, звертають увагу на ціну: чим вона вище – ...