Фарба для волосся: союзник краси чи ворог здоров'я? (І частина) читайте на сайті Хмарка

Фарба для волосся: союзник краси чи ворог здоров'я? (І частина)

Людям весь час хочеться експериментувати зі своєю зовнішністю, щоб виглядати інакше, по-іншому. Як це зробити? Ну, звичайно ж, потрібно пофарбувати волосся.

Блондинки хочуть стати брюнетками, а брюнетки – блондинками, шатенки – вогненно-рудими, а руді – зеленими або синіми. Хтось змінює колір залежно від пори року, а хтось – від настрою. Для деяких людей важко знайти в сучасній палітрі фарб для волосся ті, які вони ще не спробували, а деякі – додають відтінки до свого природного кольору, або зафарбовують сивину. Благо, засобів для експериментів – хоч відбавляй.

Але виникає питання: а що ж вибрати з цього розмаїття назв, брендів, і поєднання хімічних елементів?

Саме тут потрібно бути дуже акуратним, оскільки неправильно підібрана фарба для волосся таїть у собі неприємні сюрпризи.

Багато жінок при виборі фарби довіряють рекламі, порадам подружок, красивій упаковці або фотографії на ній. О так! Ще, звичайно ж, звертають увагу на ціну: чим вона вище – тим, мовляв, якісніша і безпечніша фарба. Все це просто стереотипи: думка подружок може бути суб'єктивно, а ціна – накручена брендом, гарною коробочкою, зручним фасуванням та кількістю реклами. У першу чергу, потрібно дивитися на склад. Саме про нього і багато ще про що ми поговоримо в цій статті.

Фарби для волосся бувають трьох типів: перманентні, напівперманентні і відтінкові. Існують також натуральні барвники.

Перманентні фарби використовуються частіше за інші, їх більше ніж інших в магазинах, і вони найстійкіші. Основним компонентом є перекис водню, який знищує натуральний пігмент.

Наступним компонентом є аміак. Він має неприємний запах і допомагає фарбі глибше проникати в структуру волосся. Саме цей процес проникнення руйнує волосся, позбавляючи його компонентів, що відповідають за еластичність. Воно стає сухим і більш крихким. Багаторазове аміачне фарбування дуже руйнує структуру волосся.

Але що ж робити, щоб захистити своє волосся? Та й чи волосся тільки? Адже деякі хімічні компоненти, проникаючи крізь шкіру, можуть нашкодити здоров'ю всього організму. Це ті компоненти, яких потрібно уникати, купуючи фарбу для волосся.

Наприклад, резорцин – компонент, який може викликати алергічну реакцію і подразнення шкіри, допомагає фарбі глибше проникати в волосся і бути більш стійкою. Можливо, Ви пам'ятаєте рекомендації з радянських часів наносити фарбу на брудне волосся, а шкіру, що межує з волоссям, попередньо по периметру намазувати жирним кремом або вазеліном? Це був метод захисту саме від резорцину.

Кам'яновугільна смола (Coal Tar) – обволікає волосся, створюючи захисний шар. Проникаючи в кров, може порушувати діяльність еритроцитів, знижуючи місцевий імунітет, і негативно впливати на нервову систему. Це сильний алерген.

Ацетат свинцю (Lead Acetate) – компонент, що збільшує стійкість фарби, але шкодить здоров'ю. Токсичний для нервової системи, печінки і нирок. Канцероген.

«Який жах! – Скажете Ви. – Але ж є альтернатива – безаміачні фарби для волосся». Звичайно ж, є. Але правда полягає в тому, що якщо якийсь компонент вийняти, то на його місце потрібно вставити інший компонент, який виконував би функцію першого.

Напівперманентні (напівстійкі) фарби – це фарби без вмісту аміаку. Аміак, в даному випадку, замінений на аміни – токсичні речовини, шкідливі не тільки для волосся, але і для всього організму, і бензонат натрію, який, проникаючи в кров, впливає на місцевий імунітет, порушує функцію гемоглобіну і клітинне дихання. Ці хімічні речовини мають властивість накопичуватися на волоссі на тривалий час - від декількох тижнів до декількох років.

Яку ж фарбу для волосся вибрати, якщо скрізь є шкідливі для здоров'я речовини? Перманентну чи напівперманентну, аміак чи аміни з бензонатом натрію?

Перекис водню, аміак, резорцин, аміни входять до складу всіх стійких фарб для волосся. Від цього нікуди не дінешся. Відповідь знаходиться в індивідуальній переносимості препарату: наскільки Ваша шкіра чутлива до тих чи інших хімічних елементів. Якщо з'являється подразнення, почервоніння, свербіж після застосування тієї чи іншої фарби, то від неї потрібно відмовитись. Якщо в складі присутня кам'яновугільна смола або ацетат свинцю, таку фарбу краще не купувати.

У фарбі повинні бути присутні УФ фільтри – компоненти, що обволікають волосся і захищають його, уповільнюючи хімічні процеси, що відбуваються при фарбуванні. Бажано, щоб були присутні рослинні олії і рослинні живильні компоненти: екстракти рослин, вітаміни групи В, масло зародків пшениці, оливкова олія.

 Якщо цих елементів немає в обраній Вами фарбі для волосся, то їх можна додати туди самостійно, купивши в аптеці, де вони продаються в ампулах. Вміст ампули можна влити прямо в фарбу, або використовувати як елемент догляду після фарбування. Якщо в результаті процедури посіклися кінчики волосся, то їх потрібно зістригти, а волосся регулярно, на ніч, обробляти оліями.

Якщо застосовувати фарби для волосся з розумом, дотримуючись інструкції і рекомендацій, а не стереотипів і чужої думки, то ваше волосся буде здоровим і красивим.

Інші види фарб, а також рекомендації та деякі секрети щодо їх застосування будуть розглянуті в наступній статті «Фарба для волосся: союзник краси або ворог здоров'я? (II частина)».

Читаючи інші статті на сайті «Хмарка», Ви також зможете ознайомитися з цікавою та корисною для Вас інформацією.

Нехай придбані фарби для волосся не тільки змінять Вашу зовнішність, а й дарують Вам гарний настрій.

Джерело: за матеріалами друкованих та електронних видань.

Коментарі (0): Фарба для волосся: союзник краси чи ворог здоров'я? (І частина)

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті