Якими засобами прати? Безфосфатна хімія в Україні. читайте на сайті Хмарка

Якими засобами прати? Безфосфатна хімія в Україні.

В Україні, на жаль, питання побутової хімії, а, власне, пральних порошків та їх впливу на здоров’я кожного з нас, ніколи не було актуальним у суспільстві. Водночас, мода на безфосфатну хімію прийшла до наших країв від закордонних сусідів. Більшість держав по цілому світі вже або давно перейшла повністю на безфосфатні засоби, як от, приміром, Японія, причому варто зауважити, що відбулося це аж у далекому 1986 році! На сьогодні ніде по країні Ви не знайдете такої шкідливої побутової хімії. Деякі держави ввели заборону та обмеження по кількості шкідливих складників у продукції. До того ж, вони також обмежили насиченість ринку такою продукцією. Зокрема, у Бельгії понад 80% ринку складають вже виключно безфосфатні пральні засоби, в Данії – понад 54%, Фінляндії та Швеції – 40%, Франції – 30%, Англії та Іспанії – 25%, Греції та Португалії – 15%. В Америці понад третина штатів заборонила до продажу побутову хімію на фосфатній основі. Як бачите, країни з часом взагалі усунуть всю фосфатну продукцію з полиць своїх магазинів.

Так що ж воно таке – безфосфатна побутова хімія у домі. Плюси та мінуси стандартних порошків та безфосфатних порошків, що не містять шкідливих речовин, вирішила я дослідити у своїй статті.

Фосфати – це сполуки металів і фосфорної кислоти. Основна мета використання таких сполук – зробити воду м’якшою та підвищити рівень її миючих властивостей. З цієї причини, більшість миючих засобів в нашій країні містять фосфатні сполуки – вони найдешевші, а тому дозволяють отримувати виробникам надприбутки від виробництва такого товару. Світ вже давно відмовляється від цих речовин. Сподіваюсь, що і в нашій країні виробники та продавці звернуть увагу на світові стандарти і переглянуть свою політику продажів.

Загалом, всі без винятку миючі засоби відносяться до найбільш небезпечних для здоров’я людини. Вченими різних країн було проведено обґрунтовані наукові дослідження і встановлено, що особливо шкідливими є миючі засоби саме на фосфатній основі. Оскільки вони при прямому контакті зі шкірою, а також контактуючи через залишки на випраному одязі, потрапляють до організму людини, у її лімфатичну та кровоносну систему, знищуючи при цьому червоні кров’яні тільця та сприяючи проникненню хвороботворних мікроорганізмів, впливають і на відсоткове співвідношення гемоглобіну в крові, змінюють густину лімфи, вміст білка. Захисні функції шкіри при цьому значно знижуються, адже порушується кислотно-лужний баланс її клітин. Це провокує різного виду дерматологічні проблеми та захворювання. Отож, шкода для здоров’я людей від використання таких засобів має наукове підґрунтя та доказову базу. Шкоду довкіллю теж не можна ігнорувати, оскільки всю цю хімію ми щодня змиваємо у каналізацію, звідки вона потрапляє зрештою в наші ж водойми та озера. У нашій державі ще за часів СРСР були проведені аналогічні досліди та виведені ідентичні результати. Ще у 60-ті роки радянські вчені виявили шкідливість миючих засобів, які містять фосфатні сполуки у своєму складі. Вони підтвердили досвід своїх європейських колег. Однак, на превеликий жаль, ці досліди від нашого тогочасного суспільства було приховано.

В пральних порошках, які є так популярні в нашій країні, рівень вмісту фосфатних сполук нерідко переважає 40%, хоч вказано на упаковках 15 – 30 %. Таку значну кількість шкідливих складників досить важко вимити з одягу, особливо з бавовни, шерсті та синтетичних тканин. Згідно даних світових досліджень, щоб вимити всі фосфатні сполуки з одягу, потрібно прополоскати речі 8 -10 разів в гарячій проточній воді. Наші стандартні пральні машини прополіскують найчастіше 2 -3 рази і переважно у холодній воді. Ті фосфати, які залишаються на нашому із Вами одязі, накопичуються в організмі та з часом викликають різноманітні алергічні реакції та подразнення, дерматити тощо. Але чому, наприклад, особисто я перу звичайним пральним засобом, і зі мною, попри все, нічого такого на даний час не відбувається? А ось чому: таке враження складається тільки на перший погляд. Якщо задуматись, - на сьогодні мало хто може похвалитись прекрасним здоров’ям. Більшість з нас та наші діти хворіють різними видами алергій. Мають знижений імунітет. Цьому причиною є не тільки погана екологія довкола. Довкола нас надто багато різноманітної хімії. І далеко не вся вона є безпечною для людини. Послабити її шкідливий вплив на наші організми ми цілком в силах. Задумайтесь над цим, будь ласка…

Варто досить обґрунтовано підходити до процесу прання. Під час ручного прання одягайте захисні рукавички. Намагайтесь більше 8 разів прополіскувати речі у гарячій воді. Після прання провітрюйте приміщення. Бажано зробити вологе прибирання. І руки вимийте великою кількістю проточної води. Також Ви можете використати ще один варіант – екологічні, неагресивні до нашого організму безфосфатні пральні порошки, з пониженим рівнем поверхнево-активних речовин. Вміст ПАВ у такій продукції зазвичай дуже знижений, а фосфатів, хлору та інших шкідливих домішок взагалі немає. Причому миюча якість прання за рівнем якості не уступає агресивній хімії. По завершенню прання такими органічними засобами прополіскувати додатково тканини взагалі непотрібно. Як правило, рештки пральних порошків самі по собі відділяються від одягу, що особливо важливим є при пранні дитячих речей.

Отож, безфосфатні пральні порошки, є безпечними для використання при пранні як дорослих, так і дитячих речей. Ви отримаєте чисто випрані речі без шкідливого впливу на Ваш організм та на членів Вашої родини! Позбавитесь наслідків використання фосфатної хімії - алергій та дерматитів. І, як наслідок, помітите різницю у підвищенні та зміцненні загального імунітету. Зробити наш дім безпечним для сім’ї у наших з Вами силах!

Джерело: за матеріалами друкованих та електронних видань

Коментарі (2): Якими засобами прати? Безфосфатна хімія в Україні.

Сергій 8 лютого 2018, 13:35

Наталя, спробуйте інших українських виробників - GREENMAX, HIPPO, I-ECO, ORGANIC CONTROL, так як DeLaMark дійсно є більш маркетинговим продуктом, а якість нижча за продукти в ватсонс чи космо.

Останні два виробляють рідкі засоби для прання, вони кращі, ніж порошкові.

Наталя 18 січня 2018, 21:05

Вже більше двох років користуюся лише екологічно чистими миючими. На перших етапах розчаровувалася, використовувала DeLaMark, Sodasan. Щодо DeLaMar, то жахливо запирає одяг. Купиш щось нове, випереш один раз в тривалому циклі і хоч відразу викидай. І взагалі одяг після нього якась жорстка. Нажаль, але якість українського виробника суттєво поступається європейським. Sodasan не підійшов через різкий запах. Зараз перейшла на всю продукцію німецької марки Biolife. Ціна відповідає безпеці та якості.

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Як підібрати парфуми?

    Як же зробити правильний вибір, як вибрати парфуми і не загубитися серед безлічі парфумів, які сьогодні представлені на ринку? Відштовхуватися можна від різних факторів: вік, знак зодіаку, соціальне становище, вибрати ...

  • Зачіски-коси для довгого волосся

    Ви власниця довгого волосся? Вам хочеться створити щось новеньке і цікаве на голові? Або ж ви шукаєте елегантну зачіску для урочистої події? Чи просто, щоб щодня виглядати на всі 100%? ...

  • Експлуатаційні знаки

    Сьогодні поговоримо про експлуатаційні знаки, які є підгрупою інформаційних знаків. Експлутаційні знаки - це маркування, що вказує на способи поводження з товаром і з упаковкою, на способи догляду за товаром, ...