Як позбутись молі? читайте на сайті Хмарка

Як позбутись молі?

Як позбутись молі?Міль в будинку – це серйозна неприємність. Воно і зрозуміло, кому хочеться оплакувати зіпсовані речі і ганяти огидних шкідників. Тому варто докласти зусилля і намагатись так зберігати речі, щоб міль не могла з'явитися у вас в будинку.

Існує багато різновидів молі. Найбільш поширеною з них є платтяна міль, яка псує шерстяні речі. Окрім платтяної молі в будинках заводиться меблева, шубна, килимова і інші види молі. Майже всі вони харчуються натуральними волокнами – шерстю, шовком. Деякі види молі поїдають також муку, зерно і інші харчові продукти, а інколи і тканини з синтетичних матеріалів.

За час свого життя міль проходить чотири стадії: яйце, гусениця, лялечка, метелик. Шкоди речам завдає лише міль-гусениця, яка і поїдає тканини та хутра. Міль (метелик) подібної шкоди не завдає, але відкладає яйця, з яких утворюються гусениці-шкідники.

Міль, як правило, не заводиться в одязі, який постійно носять або час від часу просушують на сонці і виносять на відкрите повітря. Найчастіше псуванню міллю піддаються ті речі, які ми прибираємо на довге зберігання в теплу пору року.

Боротьба з міллю досить складна. Вона включає комплекс профілактичних заходів. Аби попередити появу молі, необхідно систематично прибирати і провітрювати квартиру і приміщення, де зберігаються одяг і взуття, регулярно чистити килими і м'які меблі (пилососом), не рідше 2-3 раз на місяць робити вологе прибирання, а інколи – і із застосуванням дезинфікуючих засобів.

Перш, ніж укладати речі на зберігання, їх слід добре просушити і вичистити. Хімічне чищення виробів також перешкоджає появі молі. Дуже корисний і такий профілактичний захід, відомий з давніх часів: перш ніж шерстяні речі ховають на зберігання, їх «прожарюють» декілька годин на сонці, одночасно вибиваючи з них пил. Під дією сонячних променів яйця молі гинуть.

Чисті сухі речі краще всього зберігати в поліетиленових або в паперових пакетах, або мішках, які слід добре зав'язати або заклеїти липкою стрічкою. При зберіганні в поліетиленових пакетах хутряних виробів, рекомендується спочатку загорнути їх в папір.Як позбутись молі?

Регулярно, не рідше, ніж один раз в місяць, речі треба оглядати. В разі появи личинок молі необхідно речі терміново просушити на сонці і обробити засобами від молі.

Речі, які належить зберігати довго, часто «захищають» нафталіном. Проте слід пам'ятати, що нафталін не вбиває міль, а лише відлякує метелика молі, не даючи йому відкласти яйця.

Нафталін випускається у вигляді білого або слабо забарвленого порошку, або у вигляді лусочок, а також в пігулках. Порошок (або лусочки) нафталіну насипають в декілька марлевих мішечків і розміщують їх в різних місцях платтяної шафи (для валізи досить одного мішечка, для шафи ємкістю близько 1 м3 – два-три мішечки). При цьому шафу і валізу треба тримати закритими.

Нафталін в пігулках звільняють від плівки, в якій він випускається, і теж поміщають в платтяну шафу, валізу і так далі (3-5 пігулок на платтяну шафу, 1-2 пігулки на валізу). Нафталін в пігулках рекомендується також класти в кишені одягу перед тим, як сховати його на тривале зберігання (можна також в марлевих мішечках).

Килимові вироби, оббивку меблів обробляють для захисту від молі найчастіше препаратами контактної дії, які продаються зараз у великій кількості в господарських магазинах. Перед вживанням вибраного засобу, уважно прочитайте інструкцію.

Для знищення метеликів, гусениць і личинок молі, а також личинок килимового жука на килимових виробах, теплому одязі (тобто речах, які зберігаються не в шафі, а у відкритому вигляді) краще використовувати рідкі засоби від молі.

За допомогою кисті або пульверизатора такий засіб наносять на поверхню виробів. Килими обробляють з вивороту. Через 3 місяці обробку слід повторити.

Проти метелика молі ефективний порошок пиретрума (висушені і подрібнені квіти кавказької або далматської ромашки); цей порошок розпиляли в приміщенні за допомогою гумової груші з розрахунку 3-4 г на 1 м3 приміщення.

Міль відлякують також висушені кірки апельсина, тютюнове листя, герань.

Джерело: superova.com

Коментарі (0): Як позбутись молі?

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Доглядаємо лінолеум

    Щоб лінолеум перебував завжди в хорошому стані, необхідно щодня витирати його вологою ганчіркою. Один раз на тиждень лінолеум миють теплою мильною водою, потім змивають чистою і витирають насухо ганчіркою...

  • Чищення полірованих меблів

    Чищення меблів під час прибирання квартири – річ необхідна. Але як багато сил і часу віднімає відчищання плям, особливо від гарячих предметів. Корисні поради допоможуть вам впоратися з чищенням меблів, ...

  • Чистота дзеркала – репутація господині дому!

    Дзеркала...дзеркала...дзеркала... Мабуть, жодна жінка не омине його, побачивши в якомусь супермаркеті, салоні або ж навіть на вулиці. А тим паче вже не впустить такої нагоди - заглянути в нього)) Наскільки ...