Інформаційні знаки, маркування товарів. читайте на сайті Хмарка

Інформаційні знаки, маркування товарів.

Доброго часу доби, шановний читачу.

Сьогодні ми поспілкуємось про маркування товарів, інформаційні знаки, символи та картинки на упаковках.

Буває, заходите Ви до своєї подруги, а вона, закриваючи на ходу пляшечку з якимось кремом та дотираючи його в шкіру, розповість Вам про те, яка це класна штука і як вона вплинула на її життя: і алергія зникла, і виглядати стала як голлівудська акторка…   Або Ваш друг розповів як дружина відіпрала його улюблену сорочку, з якою він вже розпрощався після багатьох спроб реставрувати різними засобами. І все – завдяки «отому» порошку з Європи, купленому нещодавно.

В обох випадках вони тицяють пальцем в пляшечку чи, відповідно, в пакет з якимись назвами та незрозумілими позначками «на борту», переконуючи, що на попередніх пляшечках та коробочках тих «поганих» товарів символи були інші.

І Ви, згадуючи про «свої» шампуні, зубні пасти креми для гоління (депіляції) чи, – фарби та лаки для волосся, миючі засоби, косметику тощо, мимоволі починаєте задумуватись над інформативністю тих символів на товарах, на які Ви раніше просто не звертали уваги.

Оті всі знаки, малюнки,символи, написи, цифри, об'ємно-просторові зображення називаються маркуванням товару і служать для його ідентифікації, вказують на способи зберігання, обробки, перевезення тощо. Інформація на товарі повинна відображати якість продукції, безпеку, відповідність міжнародним нормам.

Маркування містить в собі змінну та постійну складову. Змінна складова – це країна де запаковували товар, номер партії, дата виготовлення та строки зберігання. Постійна складова – це товарний знак, країна виробник, назва та кількість продукції, розміри, екологічне маркування, маніпуляційні та попереджувальні знаки, штрих-код, стандарти.

Отож, товарні знаки, знаки відповідності або якості, попереджувальні, маніпуляційні, експлуатаційні, компонентні, екологічні, розмірні, знаки найменування місця походження товару, штрих-код, розмірні знаки називаються інформаційними.

Товарний знак – це інформація у вигляді напису чи малюнку і т. ін., за якою можна відрізнити товари різних виробників.

Знаки відповідності (якості) наносяться на товар (упаковку) для того, щоб підтвердити, що якість продукціі відповідає вимогам нормативної та технічної документації.

Попереджувальні знаки інформують споживача про небезпеку при транспортуванні, зберіганні та експлуатації товару. Вони ставляться на транспортну тару і упаковку товарів, здатних заподіяти людині або навколишньому середовищу шкоду.

Маніпуляційні знаки - це маркування, що наноситься н атранспортну тару або упаковку, і дає вказівки щодо виконання вантажно-розвантажувальних робіт.

Експлутаційні знаки - це маркування, що вказує на способи поводження з товаром і з упаковкою, на способи догляду за товаром, способи його зберігання та використання.

Компонентні знаки інформують про компоненти, які входять (не входять) до складу продукції, зокрема – харчові добавки.

Екологічні знаки наносяться на товари та упаковки, інформуючи про ступінь нанесення шкоди навколишньому середовищу, або, екологічну чистоту, при їх виробництві, експлуатації та утилізації .

Штрих-код – спеціальний знак, який зчитується сканером і «перетворюється» в країну походження (виробника чи продавця) продукції, завод-виробник, найменування товару, його колір, розміри, масу, тощо.

Розмірні знаки – це знаки, котрі визначають кількісну характеристику товару.

Щоб не перевантажувати Вашу увагу, на кожну групу знаків буде виділена окрема стаття, з детальним оглядом понять та розшифровкою конкретних зображень.

Але, як то кажуть: «краще один раз побачити, аніж сто разів почути». Отже перейдемо від сухих термінів до наочних прикладів.

Для цього візьмемо «Маску для волосся Imperity Молочні протеїни 1200мл».


 

Оглянувши пляшечку з усіх сторін і розглянувши нанесену на неї інформацію, бачимо, що перед нами професійна маска для волосся з молочними протеїнами, що живить та зволожує пересушене та виснажене волосся і містить УФ-фільтр. Продукт виробництва Італії, лінії «professional» торгової марки «Imperity». Виробник «Malk- Brandsltd». Про це ми дізнаємось з зображення товарного знаку та написів.

Інформаційні знаки розповідають нам про те, що:

  1. Товар треба берегти від сонячних променіві нагрівання щоб уникнути погіршення або втрати якості;
  2. Упаковку потрібно викидати в звичайну урну;
  3. Термін придатності товару після відкриття упаковки не перевищує 12 місяців;
  4. Упаковка зроблена з поліетилену високої щільності і придатна для повторної переробки;
  5. Нетто продукту (маса безу паковки) або, в нашому випадку, об'єм - 1200 мілілітрів;
  6. Нетто в рідких унціях становить 40,58. 40,58×30=1217,4мл.

Перші цифри штрих-коду (599) говорять нам про те, що товар до нас прийшов з Угорщини. Чому написано, що вироблено в Італії, а штрих-код «говорить», що товар з Угорщини, запитаєте Ви? Невже фальсифікат? Зовсім ні. Але про це розповідається в іншій статті "Як читати штрих-код.", повністю присвяченій саме штрих-кодам.

Сьогодні ми розглянули маркування товарів, інформаційні знаки, символи та картинки на упаковках в загальному, сформували уявлення. Читаючи інші статті на сайті «Хмарка», Ви зможете дізнатись більш детальну інформацію про групи знаків, які Вас цікавлять конкретно.

Згадується одна історія. Чоловік купив засіб від комарів. Прийшов додому, відкрив пляшечку, швиденько намазав її вмістом все тіло і ліг спати. Зранку прокинувся весь страшенно покусаний. Злий на виробників цього засобу, з відповідними словами в їх адресу, пішов читати інструкцію, написану на упаковці. І ось що він там прочитав: «Відкрийте засіб. Налийте його в тарілочку і поставте біля вікна. Комарі полетять ТУДИ. » :)


Будьте уважні до того, що використовуєте, і завжди читайте інформацію на упаковках.

Вдалих Вам покупок.

Джерело: за матеріалами друкованих та електронних видань.

Коментарі (0): Інформаційні знаки, маркування товарів.

Залишити відгук

Ваше ім`я

Ваш E-mail

Коментар

Читати статті по категоріях:
Інші статті
  • Експлуатаційні знаки

    Сьогодні поговоримо про експлуатаційні знаки, які є підгрупою інформаційних знаків. Експлутаційні знаки - це маркування, що вказує на способи поводження з товаром і з упаковкою, на способи догляду за товаром, ...

  • Попереджувальні знаки

    Розмова у нас з Вами, дорогий читачу, піде про ще один підвиді інформаційних знаків, а саме - попереджувальні знаки. Хто з нас у дитинстві (мова йде переважно про хлопчаків) не ...

  • Екологічні знаки на упаковках товарів (I частина).

    Сьогодні ми поговоримо про частину інформаційних знаків, розміщених на упаковках товарів – екологічні знаки. Напевне кожен пам’ятає з дитинства казку «Про сестрицю Оленку та братика Іванка». Якщо комусь не розповідали ...